[...] nie można zatrzymać procesu starzenia się, istnieją dowody na to, że można spowolnić ten proces. Podsumowując Nie da się ukryć, że czas leci nieubłaganie, a my nie robimy się młodsi. Pamiętaj jednak, że jesteś kowalem własnego losu/czasu i dużo zależy od stylu życia, jaki prowadzisz. Żyj zdrowo, abyś mógł cieszyć się życiem jak najdłużej.
Postanowiłaś jeść zdrowo i oczyściłaś swoją dietę z produktów przetworzonych. Jesz dużo owoców, warzyw, chudego mięsa, jaj i nabiału oraz zdrowych tłuszczów. Jesteś na bardzo dobrej drodze. Twój organizm jest dobrze odżywiony, twoje samopoczucie znacznie się poprawiło, jednak waga nie spada? Co to wszystko znaczy? Nawet, jeśli dokonujesz dobrych [...]
Często mówimy „jestem głodny jak wilk”, „byłam głodna i musiałam coś zjeść”. Co to znaczy być głodnym? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Słownik określa głód jako silną potrzebę lub pragnienie jedzenia. Podsumowując Na co dzień wybieraj pełnowartościowe potrawy i jedz powoli. Naucz się doceniać naturalną słodycz świeżego [...]
We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]
Zielone warzywa liściaste to jeden z bardziej pożądanych pokarmów w naszej diecie. Znajdują się one na szczycie produktów, jeśli chodzi o gęstość składników odżywczych. Większość z nas dobrze wie, że są one zdrowe i wartościowe, a mimo to wciąż jemy ich za mało. Na zakończenie Nie podlega wątpliwości fakt, że warzywa liściaste są cennym [...]
Udar to bardzo poważny incydent zdrowotny, który ma miejsce, gdy odcięty zostaje dopływ krwi do mózgu (udar niedokrwienny) lub gwałtowne uwolnienie krwi (udar krwotoczny). Wpływa na to wiele czynników, zarówno takich, na które nie mamy wpływu, jak np. wiek czy genetyka oraz takie, z które mamy wpływ i tym samym utrzymać zdrowie mózgu i naczyń [...]
Wysiłek, jaki podejmujemy, niezależnie od tego, czy to jest trening siłowy, bieganie, jazda na rowerze czy jakikolwiek inny, pozbawia nas energii. Idąc na trening bez dobrze przygotowanego organizmu pod kątem odżywiania, ćwiczenia mogą być wykonywane na pół gwizdka. Jest to powiązane z brakiem energii, niezbędnej do efektywnej pracy mięśni, a [...]
Twoje ciało składa się w 55% - 60% z wody. Mężczyźni mają więcej wody i znajdują się w górnej granicy normy, ponieważ mają więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej, która zawiera mniej wody. Kobiety, ponieważ mają więcej tłuszczu w organizmie, znajdują się bliżej dolnego zakresu normy. Pomimo tych niewielkich różnic, bez względu na płeć, ponad [...]
[...] wiele zanieczyszczeń, jak również pestycydów. Grejpfruty Jeśli nie przekonuje cię gorzkawy smak grejpfruta, z pewnością przekona cię do niego bogactwo wartości odżywczych, jakie kryje w sobie ten owoc. Już połowa grejpfruta pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w ponad 60%. Znajdziemy w nim również niewielkie ilości witaminy A, manganu, [...]
[...] przyznać, że nie jest to rodzaj treningu, przez który przeciętny człowiek jest gotów przejść. Obejrzyjcie poniższy film, aby zobaczyć, jak Kai trenuje klatkę piersiową i jaki niesamowity wysiłek w to wkłada. Trening klatki piersiowej Kai Greene’a Wyciskanie na ławce (3 serie po 20, 15, 12 powtórzeń) Rozpiętki (3 serie po 20, 15, 12 powtórzeń) [...]
[...] jedna z najbardziej miarodajnych recenzji związku między rakiem wapnia i okrężnicy, wykazała ochronny wpływ wapnia na ryzyko raka jelita grubego. Jednym ze sposobów, w jaki wapń może wywierać swoje korzyści, jest wiązanie kwasów żółciowych w przewodzie jelitowym i tworzenie kompleksów, które utrzymują kwasy żółciowe i zmniejszają ich [...]
[...] są skarbnicą antyoksydantów takich jak witaminy A, C oraz E, oraz licznych innych substancji, które chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym i negatywnym wpływem, jaki mają na nas toksyny oraz powiązane z nimi stany zapalne. Najbardziej popularnymi i ogólnodostępnymi roślinami są szpinak, jarmuż, rukola czy po prostu sałata. Papryka [...]
[...] smak w gardle... Palenie w klatce piersiowej... Przewlekły kaszel... Problemy z przełykaniem... Jeśli te dolegliwości są Ci znane, to z pewnością wiesz, czym jest zgaga i jaki dyskomfort powoduje. Na zgagę cierpi sporo ludzi, a dobrą wiadomością jest to, że w większości przypadków możliwe jest znalezienie i wyeliminowanie przyczyny. Guma do [...]
[...] tę świadomość, że za kilka godzin zadzwoni budzik. Chcesz spać, ale nie możesz zasnąć, przewracasz się z boku na bok, raz Ci gorąco, raz zimno, tu poduszka niewygodna, tam jakiś szelest rozprasza… Krótko mówiąc, Twoja frustracja narasta. Znasz to? Jeśli tak, to wiedz, że nie jesteś sam... Podsumowanie Magnez nie jest środkiem [...]
[...] nam niemal każdego dnia. I choć się przed nimi bronimy, uważając, że są to zbędne kalorie, to każdy z nas po nie sięga w różnych sytuacjach. Zaraz po przebudzeniu planujemy, jakie przekąski kupić w drodze do pracy – by dodać sobie energii, gdy poranna motywacja osłabnie. Po południu chętnie sięgamy po kawę z ciastkiem, żeby jakoś przetrwać do [...]
Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wyobrazić sobie działanie wolnych rodników? Obierz jabłko i zostaw je na stole. Po kilkunastu minutach jabłko zacznie brązowieć - wynika to z uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jest pożądane przez [...]
[...] od wersji innej osoby. Co więcej, każdy rodzaj owoców i warzyw zawiera szeroką gamę związków, a ich rodzaj i ilość mogą się różnić w zależności od miejsca, w którym rosną, w jaki sposób ludzie je transportują i przechowują oraz jak je przetwarzają i gotują. Oczywiście ludzie są tak różnorodni, jak spożywane przez nich produkty [...]
[...] na któryś z jego składników, nie jest dobrym pomysłem, ponieważ odbieramy sobie świetne źródło wielu prozdrowotnych składników. Jednak powinniśmy dobrze dobierać to, jaki nabiał jemy. Podsumowanie Najlepszą formą produktów mlecznych jest pełnotłuste, niepasteryzowane mleko i jego przetwory, takie jak masło, śmietana, kefir, jogurt, które [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]
[...] powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone to zło samo w sobie. Kawa, którą pijesz, została zmielona, a bez procesu [...]